Sedam životnih pitanja

1. Zašto postojim?

Ima li moj život vječni značaj?

Ako čitate ovo, onda ste dio ljudske dimenzije i mučite se, kao i svi mi, s najvećim pitanjima života. Što je život? Što radimo tu na ovoj planeti koja se okreće gotovo 1800 kilometara na sat, po kutom od 23 stupnja? Zašto ne odletimo u nebo? Koja sila drži članove ovog globalnog sela na zemlji? Je li gravitacija jedino u što mogu vjerovati? Svakako, svatko od nas si je postavio ovakva pitanja. Većina ljudske rase su članovi kluba „tražitelja smisla života.“ Razmišljanje o pitanjima ljudske dileme i potraga za ispravnim odgovorima u svijetu koji, čini se, namjerno skriva istinu o ovome, sada i onom što dolazi nam je zajedničko.

Činjenica je, mnogi ne znaju zašto su tu i što je razlog njihova postojanja. Žive besmislene živote, odnosno samo jesu. Žalosnog li načina života! Život je puno više od jednostavnog ispunjavanje fizičkih pa i intelektualnih potreba tijela i uma.

Bog koji nas vas je stvorio u cijelosti očekuje da svoj život proživite za svrhu koja je više od pukog zadovoljavanja sebe samih. On želi da ga proslavite. Biblija kaže: „da jednodušno jednim ustima slavite Boga, Oca Gospodina našega Isusa Krista.“ (Rimljanima 15:6)

Toliko ste važni Bogu da vas poziva da imate osobni odnos s njim. Biblija nam ukazuje da Bog ima prekrasnu svrhu za svakog od nas. Ta svrha započinje s upoznavanjem Božje ljubavi – i u tom trenutku – suobličavanjem slici Božjeg Sina, Isusa Krista. Evo kako to Biblija kaže: „Znamo da Bog čini da sve doprinosi dobru onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani, jer one koje je predvidio, one je i predodredio da budu jednaki slici njegova Sina.“ (Rimljanima 8:28-29). Stvoreni smo da nosimo sliku Isusa Krista i da istinu o Bogu nosimo svim ljudima.

Dok je Isus bio na zemlji, pozvao je svoje učenike da budu dio te nevjerojatne misije. Ta misija je bila pronaći ljude koji nisu imali smisao života – ljude koji su bili odvojeni od Bog zbog grijeha – i da ih upoznaju s Bogom u odnosu ljubavi. Imaš razlog zbog kojeg postojiš – prekrasna kozmička svrha tvog života – i možeš postići smjer svog života tako što stupiš u posebni odnos s Isusom Kristom. On će ti dati razlog postojanja – svrhu koja ima smisao.

2. Postoji li Bog?

 

Ako postoji, gdje je?

Bog je tamo gdje je uvijek bio i radi ono što je uvijek radio. Traži vas. Bog vas je tražio puno prije nego što ste počeli postavljati pitanja o Njegovom postojanju. Istina je da ste iskusili negativne posljedice odvojenog života od Boga. Svatko tko živi van osobnog odnosa s Isusom Kristom pati od sindroma udaljenog Boga, a neki od simptoma su strah, krivica, i usamljenost. Oni koji nisu iskusili Božje oproštenje su osuđeni na lutanje kroz vrijeme, odvojeni od pravog života koji jedino Bog može dati.

Gdje je Bog? On vam je bliže nego što si možete zamisliti. Ni vi ni ja se ne razlikujemo puno od Adama i Eve, koji su nakon toga što nisu poslušali Boga u Edenskom vrtu, po prvi put iskusili strah, krivicu i odvojenost od Boga. Bježali su i skrivali se pred Bogom (Postanak 3:1-13). Bog ih je potražio, no skrivali su se među grmljem i bojali su se razgovarati s Njim. No, Bog je ljubio svoje stvorenje i znao je da se nešto mora učiniti kako bi se obnovio njihov odnos. Bog je tražio njih; oni ga zasigurno nisu tražili. Na isti način, Bog traga i za vama cijeli vaš život da bi vas ljubio i da bi imao odnos s vama. Biblija nas uči da je Bog blizu svakomu od nas. U Djelima apostolskim zapisano je da On nije „daleko ni od jednog od nas. Po Njemu, naime, živimo, mičemo se i jesmo“ (Djela 17:27-28).

p style=”text-align: justify;”>Što Bog radi? On nudi svoju milost svima onima koji je žele prihvatiti po Njegovom Sinu Isusu Kristu. Biblija kaže „opravdani vjerom, u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu“ (Rimljanima 5:1). Bog traži ljude, poput vas, koji traže smisao života. Voljan je pružiti vam ljubav koja nikad ne prestaje ako ćete ga potražiti po vjeri i dopustiti mu da vam oprosti vaše grijehe. Biblija to kaže ovako „Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas“ (Rimljanima 5:8). Bog postoji i traži vas. On vas ljubi i želi da ga upoznate i iskusite radost njegove blizine.

3. Jesam li poseban?

 

Ima li moj život ikakvu vrijednost?

Ne samo da imate razlog svog postojanja na ovoj planeti, već ste i posebna i vrijedna osoba. Jedinstveno ste stvoreni a stvorio vas je veličanstveni Dizajner. Vi ste Božje posebno stvorenje. Prije nego li ste se oblikovali u utrobi, Biblija kaže da je Bog već oblikovao vaš život. Evo kako je to zapisano „satkao si me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno … Oči tvoje već tada gledahu sjela moja, sve već bijaše zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga“ (Psalam 139:13-14,16). Bog vas je stvorio onakve kakvi jeste. Niste proizvod nekog nasumičnog procesa evolucije. Promislite o tome – milijarde ljudi žive na ovoj planeti ali vi ste jedini s vašim DNK i otiscima prstiju. Nadalje, kad bi se razvukle niti vaše DNK dosegle bi do sunca i natrag 400 puta (150 milijuna kilometara). Vi ste složena, jedinstvena osoba!

Kad je Isus Krist bio na zemlji prije 2000 godina, molio se Bogu Ocu „da bi svijet upoznao da si me poslao, i da si ih ljubio kao što ljubiš mene“ (Ivan 17:23). Božji Sin je htio da znate da vas Bog Otac ljubi baš kao što ljubi i svog vlastitog Sina. To je nevjerojatno i to vas posebnima.

4. Zašto je život toliko nepravedan?

 

Zašto mi se događaju loše stvari?

Život je pun nevolja i ima dana koji su puni boli. To je činjenica. Život donosi bol. Nekim ljudima, čini se, kao da je svaki novi dan mučenje u podrumu sa spravama za mučenje – prava agonija. Ako razmišljamo o nepravednostima života, na kraju ćemo postati ogorčeni. Jedan od razloga zašto se toliko mučimo s pitanjem „Zašto život nije fer?“ je zato što ne razumijemo da zemlja nije zemlja živih već zemlja umirućih. Svugdje oko nas su bolesti, smrt i tuga. Biblija nas uči da živimo na planeti koja pati od posljedica grijeha. Kad to shvatimo, onda se mijenja naš pogled na život i stvari počinju imati smisla. Shvaćate da je ovaj život samo tlo koje nas priprema za život u vječnosti.

Da, život je kratak i nije fer, no Biblija nam govori da nas Bog ljubi i da želi podijeliti svoju ljubav s nama u vječnosti. Biblija to kaže ovako: „Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni! – s njim nas i uskrisi i s njim postavi na nebesima u Kristu Isusu, da u vjekovima koji nadolaze pokaže izvanredno bogatstvo svoje milosti prema nama u Kristu Isusu“ (Efežanima 2:4-7). Ako vjerujete i pouzdate se u Krista Isusa, onda ono što imate u ovom životu nije ono što ćete dobiti. Bog ima prekrasan plan koji će ispraviti sve nepravde koje ste doživjeli u ovom životu. U Božjem vječnom kraljevstvu više neće biti patnje i boli. Iskusit ćemo život kakav je Bog osmislio. Biblija kaže ovo glede kraja patnji „On će otrti svaku suzu s njihovih očiju. Smrti više biti neće; neće više biti ni tuge, ni jauka, ni boli, jer stari svijet prođe“ (Otkrivenje 21:4). Život je kratak, ali vječnosti – beskrajno vrijeme koje ćemo provesti u Raju – nikad neće prestati i tamo neće biti bolnih iskustava.

5. Zašto se osjećam usamljeno?

 

Zašto nemam pravih prijatelja?

Stvoriti istinske prijatelje je jedna od najtežih stvari u životu. Zašto prijatelji tako lako odu? Zašto se osjećam toliko usamljeno? Da bi odgovorili na ovo pitanje moramo vidjeti da Biblija jasno kaže da nas Bog poziva da budemo Njegovi prijatelji po žrtvi njegova Sina. Ivanovo evanđelja kaže „Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji ako učinite što vam zapovjedim. Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što namjerava gospodar. Nazvao sam vas prijateljima, jer vam saopćih sve što sam čuo od Oca“ (Ivan 15:13-15).

Bog nikad nije namjerio da budete usamljeni ili odvojeni od drugih. Upravo obrnuto. Bog vas poziva da otkrijete kraj usamljenosti u osobnom odnosu s Njim. Kad primite Isusa Krista kao svog osobnog Spasitelja, postajete dio Božje obitelji vjernika po cijelom svijetu. On vas poziva u zajednicu svih Kršćana. Ova zajednica istinskog prijateljstva se temelji na poštovanju, ljubavi i praštanju – na čemu se temelji i odnos s Bogom. Bog nudi svoju veliku ljubav svima koji ga poznaju kao osobnog Spasitelja i Gospodina. Biblija kaže „budite jedan prema drugomu prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!“ (Efežanima 4:32).

Zamislite si da ste Božji osobni prijatelj. Možda vam se to čini nemogućim, ali uvjeravam vas da nije. Možete postati bliski prijatelj Božji. To počinje onog dana kad pronađete oproštenje grijeha po Isusu Kristu. Ne morate se osjećati usamljeno; Bog želi biti vaš prijatelj.

6. Zašto ne činim ono što znam da bi trebalo učiniti?

 

Moja djela izdaju moje namjere

Ako ste iskreni, priznat ćete da ste doživjeli osobne padove. Ako kažete da niste, samo se zavaravate. Svako ljudsko biće ponekad čini krive stvari, iako namjerava učiniti ono što je ispravno. Zašto kažemo nešto što povrijedi druge i činimo stvari koje umanjuju naš kredibilitet i integritet? Biblija je jasna po tom pitanju. Ne možemo činiti ono što znamo da bi trebali učiniti zbog toga jer smo rođeni s grešnom naravi. Biblija kaže „Prema tome, kao što po jednom čovjeku uđe grijeh u sav svijet a po grijehu smrt, tako smrt prijeđe na sve ljude jer svi sagriješiše“ (Rimljanima 5:12). Grešna narav koju smo naslijedili je ono što nas svrstava u ljudsku rasu, ali to isto tako znači da trebamo Spasitelja. Isus Krist je došao da nam da sposobnost da pobijedimo našu tendenciju da činimo grijeh.

Kad osoba prima Isusa Krista kao svog osobnog Spasitelja, ona prima novu narav. Biblija nam kaže „tim nas je obdario skupocjenim i najvećim obećanim dobrima, da po njima, umaknuvši pokvarenosti koja je zbog opake požude u svijetu postanete dionici božanske naravi“ (2 Petrova 1:4). Ta nova narav je Bog koji živi u vama. Nova narav je duhovna, ali još uvijek imate i staru narav koja je tjelesna: ona još uvijek želi činiti loše stvari. Možete izabrati hoćete li slijediti Božji put i iskusiti život i mir u punini. Biblija kaže ovako „težnja tijela je smrt, a težnja Duha život i mir“ (Rimljanima 8:6). To ne znači da ćete postati savršeni. Znači da ćete nakon što primite Isusa Krista kao Spasitelja, dobiti Bogom danu sposobnost da činite ono što je ispravno. Konflikt je još uvijek prisutan, no božanska narav samog Boga je također tu da vam da snagu i da vas vodi.

7. Postoji li život nakon smrti?

 

Što ima u mojoj budućnosti? Kuda idem nakon smrti?

Kuda idu ljudi nakon što umru? Prestanu li postojati? Imaju li ljudi dušu koja će živjeti vječno? Ljudi poput vas si postavljaju ovakva pitanja svakoga dana. Istina je da ste vi osoba i da je Bog osmislio plan po kojem možete provesti vječnost s Njim u životu koji dolazi. Ovaj plan uključuje i vašu odluku da vjerujete u Isusa Krista sa svim svojim srcem i dušom. Isusa je rekao „Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umrije živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti“ (Ivan 11:25-26). Isus je vrlo jasno rekao da ne postoje različiti putovi koji vode u Nebo, već samo jedan put – On je put. Biblija zapisuje Isusove riječi „Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni“ (Ivan 14:6).

Bog vam nudi vječni život. Biblija kaže „Bog je toliko ljubio svijet da je dao svog jedinorođeno Sina da ne pogine ni jedan koji u njega vjeruje već da ima život vječni“ (Ivan 3:16). Bog vas ljubi! U stvari, toliko vas ljubi da je Njegov Sin, Isus, umro na križu kako bi platio vaš grijeh, bio je pokopan u grob gdje je ležao tri dana, i ponovno je oživio treći dan, dokazujući svoju silu na smrti. Smrt više ne vlada zbog toga Isusa Krista. Biblija nas uči da nas je grijeh (neposlušnost Božjoj volji) odvojio od Boga i osudio na Pakao. No, Bog nam nudi vječni život kao poklon po Isusu Kristu. Biblija kaže „plaća za grijeh je smrt, a milosni da Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu“ (Rimljanima 6:23).

Ima li ovo smisla? Ako da, ne bi ste li željeli primiti Isusa Krista kao svog osobnog Spasitelja? Ako ste voljni vjerovati u Isusa Krista i primiti ga kao svog osobnog spasitelja morate se moliti. Biblija kaže ovako „tko god zazove ime Gospodnje, spasit će se“ (Rimljanima 10:13).

Zašto ne biste upravo sada rekli Bogu svojim riječima da vam je žao zbog vašeg grijeha i da vjerujete da je Isus Krist umro za vas i uskrsnuo od mrtvih. Recite Bogu da ga primate upravo sada kao svog osobnog Spasitelja. Recite mu da primate Njegovo oproštenje grijeha i da po vjeri primate vječni život koji je On stvorio za vas. Recite mu da ga postavljate za vođu i Gospodina svog života. Recite mu da se spremni predati svoj život Njemu i slijediti Njegovo vodstvo.

Ako se pouzdate u Krista kao svog Spasitelja, smrt i grijeh više neće vladati i vječno ćete živjeti u nebu.

Ako ste molili takvu molitvu i ako ste primili Krista kao svog Spasitelja javite nam se i bit će nam drago pomoći vam u vašem novom životu.

Ostanimo povezani

Pozvani ste kontaktirati nas ili nam se pridružiti na društvenim mrežama u bilo kojem trenutku.

Email

Pošaljite nam epoštu preko online obrasca.

Youtube

Pregledajte naše video materijale.

Facebook

Posjetite nas na Facebook stranici.